Avtech: Ett bolag med hög potential i flygbranschen

aktieanalys
bolagsanalys
aktiecase
avtech
Avtechs produkter verkar flyga
Author

Jakob Johannesson

Published

May 7, 2023


Note

Tänk på att investeringar alltid innebär ett risktagande. Gör alltid din egen analys innan eventuell handel. Jag tar inget ansvar för vad ni väljer att göra med denna information.

Important

Jag äger aktier i Avtech. Följande är en uppdatering på det tidigare aktiecase jag gjort, läs det om du undrar mer om bolaget.

Avtech är ett svenskt bolag som utvecklar och levererar produkter för piloter och flygbolag. Bolaget har nyligen publicerat ett informationsbrev där vd David Rytter kommenterar bolagets utveckling och framtidsplaner. Bland annat nämner han att Avtech har fått flera nya kunder och samarbetspartners under det senaste året, samt att bolaget har lanserat nya produkter och tjänster som förbättrar flygsäkerhet, bränsleeffektivitet och miljöpåverkan.

En av Avtechs produkter är ProFlight, en mjukvara som ger piloter och flygbolag tillgång till realtidsinformation om väder, vind, turbulens och optimerade flygvägar. ProFlight kan minska bränsleförbrukningen med upp till 2.5 procent per flygning, vilket motsvarar stora besparingar och minskade koldioxidutsläpp. ProFlight har också en positiv effekt på passagerarnas komfort och säkerhet, eftersom den reducerar risken för förseningar, omdirigeringar och turbulens.

ProFlight har fått ett positivt mottagande på marknaden, och Avtech har nyligen meddelat på LinkedIn att ProFlight har nått 2500 användare över 288 flygbolag. Detta är en betydande milstolpe för bolaget, som visar att ProFlight har en efterfrågan och potential i flygbranschen. Om man antar att alla användare är premiumanvändare, vilket kostar 8.90 EUR per månad, skulle det innebära en årlig intäkt på cirka 26.7 miljoner EUR för Avtech. Verkligenheten är inte riktigt så positiv, där den sanna mängden betalande användare antagligen bara är en bråkdel. Efter lite research på ämnet framgår det i äldre kommunikation att det är runt 2500 personer som har testat tjänsterna, vilket skiljer sig från users. Det är lätt att tro att users i detta fall refererar till MAU eller dylikt.

Avtech har också en stor marknadspotential när det gäller antalet potentiella kunder. Enligt olika källor finns det mellan 1126 och 5000 flygbolag i världen, vilket innebär att Avtech bara har nått mellan 5.8 och 25.7 procent av den globala marknaden. Det finns alltså mycket utrymme för Avtech att expandera sin kundbas och öka sin marknadsandel.

Sammanfattningsvis är Avtech ett bolag med hög potential i flygbranschen, som levererar innovativa och värdeskapande mjukvarulösningar för piloter och flygbolag. Bolaget har visat god tillväxt och lönsamhet under det senaste året, samt lanserat nya produkter och tjänster som möter kundernas behov och förväntningar. ProFlight är ett exempel på en sådan produkt, som har nått en imponerande användarbas över 288 flygbolag, och som kan bidra till att förbättra flygsäkerhet, bränsleeffektivitet och miljöpåverkan. Avtech har också en stor marknadspotential, eftersom det finns många fler flygbolag i världen som kan dra nytta av bolagets erbjudande.

Källor:


Allt nedan är det gamla caset.

2023-06-28 - Uppdatering i samband med nya kontraktet med Southwest airlines

Avtech signar 3 år till med Southwest airlines. Tyvärr valde inte SWA att gå vidare med Clearpath, men antagligen har inte SWA utvärderat produkten än, med tanke på att det kom en pressrelease tidigare att SWA utvärderade Aventus fullständiga paket. Det lär alltså komma en teaser innan det sker.

Det som är bra med pressreleasen idag är att lejonparten av Avtechs intäkter kommande året är nu kända. De flesta omsättningskronorna som kommer in i Avtech är alltså från kända kontrakt, vilket går hela vägen fram till Q1 2026. Det skapar en fin stabilitet som jag tror kommer ge frukt på sikt.

Snittintäkten för ett flygplan blir 19,5 tkr per år där jag räknar med medel i intervallet samt 771 flygplan i Southwests flotta. Det är lite högre än snittet idag vilket är väldigt bra för intjäningen under Q3 2023 och framåt. 19,5 tkr per år kan också jämföras med Volaris som betalar i snitt 28 tkr per flygplan och år. Drar vi ut linjen till 2024 med och tänker att nya kontrakt kommer ha en högre intäkt, närmare 28k/år, så lär snittet komma upp från dagens 16k. Fler flygplan och högre snittintäkt per flygplan innebär en twin rocket för bolaget. Om det stämmer även med den operationella hävstången framåt, alltså att kostnaderna för att driva verksamheten är ganska fasta på ca 15-20 miljoner om året, då blir det ett rejält uppsving. Min bästa gissning just nu är att Avtech omstämmer 41 miljoner under 2023, med 21 miljoner i vinst, 0.37 VPA vilket ger runt P/E 8 på 2024 årsvinst.

Kort och gott: Avtech är en underleverantör till flygbranschen som sparar pengar och miljö. Bolaget växer med runt 30 procent under 2023 och har därmed ett P/E på runt 15 för 2023 års vinst. Majoriteten av intäkterna är redan säkrade och nu åker vi!


Tip

Ursprungliga caset (allt nedan) är skrivit den 21e mars 2023.

Bakgrund

Avtech är ett produktbolag som levererar fyra olika produkter till flygindustrin: ClearPath, Proflight, Aventus och SIGMA. ClearPath, Aventus och SIGMA är produkter som riktas mot flygbolag och ProFlight riktar sig mot piloter som söker en brief på hur väder och rutt ser ut.

Avtech har varit på börsen sedan 2012 och vägen till lönsamhet har varit lång. Det är nu, år 2022, som bolaget har lyckats ta sig över till lönsamhet. Aktien finns noterad på First North Stockholm. Huvudkontoret är i Kista, Stockholm.

Ledningen och styrelse äger inte särskilt mycket aktier, det finns ingen tydlig majoritetsägare.

Verksamheten

Kunderna

Kunderna är i skrivande stund sex olika flygbolag: Southwest Airlines, Norwegian Airshuttle, Easyjet, TUI, Volotea och Volaris. Gemensamma nämnaren mellan kunderna är att det är lågpris profil. Under perioden 2016-2023 har Avtech bara tappat två kunder, den kunden är Lufthansa vilket beror på att gruppen gjorde en omstrukturering. Lufthansa var engagerad i Avtechs produkter genom lågpris bolaget Easyjet och Lufthansa Cargo.

Avtech har väldigt låg churn bland sina kunder vilket är väldigt imponerande med tanke på den utmanande perioden som har varit under 2020-2023 med pandemi och krig i Europa. Under våren 2022 så förnyade även Southwest airlines sitt samarbete med Avtech.

Framtiden är oviss, men enligt ett pressmeddelande den 12e januari 2023 framgår det att det var fem kunder testar produkterna (En av dessa var Volaris, så ca 180 flygplan och fyra kunder kvar). Vidare är det ytterligare fem flygbolag till som testar produkterna med totalt 1150 flygplan. Detta är att jämföra med dagens ca 1420 flygplan som använder Avtechs tjänster.

Bland kunderna är den absolut viktigaste Southwest Airlines som är den med störst flotta på ca 800 flygplan. Southwest använder sig endast av en tjänst i dagsläget och det är Aventus, om Southwest skulle börja använda sig av Clearpath så skulle omsättningen mer än dubblas enligt vd. Kulturen på flygbolag uppfattas som ganska trög och inte så snabb på att ta sig an ny teknik, därför kan de ta tid innan flygbolagen tar sig an Avtechs produkter.

Utvecklingen av kundstocken ser ut som följande:

Caution

År 2023 är min egna gissningar på var jag tror att verksamheten står just nu den 21 mars 2023.

År Antal_Kunder Antal_Flygplan Omsättning.MKR
2016 1 600 8.30
2017 3 900 10.40
2018 5 1050 13.00
2019 6 1200 16.00
2020 6 1200 12.00
2021 6 1400 12.00
2022 5 1300 21.48
2023 6 1420 28.00

Produkerna

Aventus är den produkten som driver mest omsättning i Avtech, följt av Clearpath och Proflight. SIGMA har inget utrymme i kommunikationen från Avtech och därmed tror jag inte den bidrar med någon meningsfull mängd omsättning eller vinst.

Gemensamt för alla produkterna är de bygger på väderdata från Met Office. Produkterna sänker utsläpp, minskar kostnader och hjälper piloterna att undvika turbulens.

Produkterna Aventus och Clearpath är B2B produkter som används på flygplanet. Proflight är just nu främst en B2C produkt som i praktiken används för att öppna dörrar till flygbolag som kan tänka sig testa Aventus och Clearpath.

Väderdatan från Met office bygger på ett API som går att hitta här.

Mycket kommunikation historiskt har varit att det är en fördel att ha tillgång till 10km resolution data, men i praktiken så kan vem som helst köpa denna data från Met office.

ClearPath

ClearPath är Avtechs flaggskeppsprodukt. Det är en automatisk tjänst för att optimera ett flygplans flygprofil. Tjänsten använder sig av vikt, kostnadsindex och den aktiva rutten för att tillsammans med väderdata få ut den mest optimala rutten att flyga mellan A och B.

ClearPath maskinen

Tjänsten går att implementera hos kund utan att det kräver någon investering från flygbolagets sida. ClearPath är framtaget tillsammans med Norwegian som idag också är kund hos Avtech. Jämfört med Aventus så är ClearPath ca 50-100 procent dyrare än Aventus.

Mustiga Mari levde en dag som en pilot där det går att se hur ClearPath jobbar i verkligheten, klicka fram till 16:40.

I praktiken är det något som ser ut som ett fax som innehåller textinformation som sedan matas in i flygplanet vilket sparar 1-2,5 procent av bränslekostnaderna.

Produkten är mer effektiv på flygplan som är relativt lätta och som med mindre energi kan byta till en annan högre eller lägre altitud.

Proflight

Proflight är en relativt ny tjänst som riktar sig mot piloter, alltså B2C. Syftet med tjänsten är att piloter ska få en snygg visuell överblick över hur kommande flight mellan A och B kommer att se ut, hur ser vädret ut? Har har någon omfattande risk för turbulens?

Turbulens är en av de orsaker som får en del personer att vara rädda för att flyga och som pilot är det viktigt att meddela i tid om det kommer bli turbulent.

Med ProFlight går det att göra. I praktiken har ProFlight varit mer av en visuell version av ClearPath och Aventus vilket har varit nyttigt i försäljningssyfte. Det är för att visa vad som är möjligt med tjänsten. Det är oklart hur många användare som ProFlight har, men i en analys från Redeye från 2021 var det minst 1730 piloter och 230 flygbolag.

ProFlight är bäst att köra på ett flygplan som har tillgång till Wifi, men det är möjligt att köra det offline också genom att ladda ner innan take-off.

För att använda sig av tjänsten behöver man vara en pilot eller någon annan roll som är relevant. Jag äger ingen iPad heller vilket också är ett krav, därför är det svårt att testa appen.

Min take på Proflight är att det verkar vara en bra dörröppnare för att få piloter att prata med varandra om bra tjänster som finns där ute. Det är inget krav för en pilot att man använder ClearPath eller Aventus, därför är det också en bra ingång för att få nyfikna piloter som hittar tjänsten och rekar sedan ClearPath och Aventus till sin arbetsgivare.

Portalen för att signa upp för Proflight finns här: https://proflight.avtech.aero/. Appen finns att ladda ner på appstore..

Aventus

Aventus är en tjänst som använder sig av vind och temperaturdata för att förbättra FMC (flygplanets styrningssystem) under take-off och flygning. Tjänsten var den som ursprungligen fick Avtech ur startgroparna och började få in kunder som Southwest Airlines.

Det som är tilltalande med Aventus är att det är en relativt billig lösning att köpa, kräver ingen teknisk installation och löser ett problem.

Min take på Aventus är att det låter som något som inte har så mycket unika egenskaper, det låter som något som saknar princip vallgravar. Samtidigt ska det noteras att Southwest Airlines förlängde sitt avtal och köpte tjänsten i början av 2022 vilket tyder på att Aventus är värdeskapande för kund, samtidigt som det är för litet och nischat för någon annan att ta sig in och kriga om.

Marknaden

Marknaden som Avtech är på är en relativt liten plats. I hela världen finns det runt 25k flygplan där ca 1,4k av dessa använder en eller fler av Avtechs produkter. Det innebär att Avtech har tagit ca 5 procent av sin adresserbara marknad. Marknaden uppskattas totalt vara ca 1 miljard SEK.

Konkurrenter

Marknaden verkar vara omogen när det kommer till att implementera optimeringstjänster som avtech erbjuder. Den största konkurrenten är OpenAirlines som erbjuder en liknande lösning, men även här ser vi att det är fler kunder som överlappar vilket tyder på att Avtech har något som är unikt.

OpenAirlines

Openairlines är ett franskt bolag som är i flygplansstaden Toulouse. Toulouse är främst i mitt sinne förknippat med Airbus som har sitt huvudkvarter där. Airbus tillsammans med Boeing är de som gör alla konkurrenskraftiga flygplan i världen. Primära produkten som företaget erbjuder är Skybreathe som har liknande egenskaper som Avtechs lösningar.

Enligt deras karriär hemsida är det allt mer fokus på data som gäller. Data scientist och data product owner. Även i kommunikationen i marknadsföringsmaterialet är det data som är i fokus, att ge data till piloterna som genomför flighterna. Snittåldern är 31 år och det är 65 anställda på OpenAirlines.

Jag upplever att OpenAirlines kommunikation inte är lika tydlig med vad som kommer att göras, riskerna med att installera tjänsterna etc. Däremot har Openairlines en mycket mer modern look på sin sajt och känns som ett mer modernt bolag än Avtech.

Ett av bolagen som använder sig av OpenAirlines lösningar är Norwegian airlines. Med deras lösning går det att spara upp till 140 000 ton co2 per år, vilket då är 10x mer än vad Avtech har att erbjuda. Såfall är det mycket bättre för flygbolag att gå med Open airlines?

Från kundlistan ser vi att det är några som använder sig av flera optimeringstjänster, vi känner igen Norwegian och Easyjet nedan:

Alltså är det inte helt svart och vitt. Eller så innebär det att Avtech är på g att bli uppätna av konkurrenterna.

Finns kanske en chans att OpenAirlines är intresserade av att köpa upp Avtech någon gång? Se deras hemsida.

Note

Openairlines är ett större företag som besparar mycket mer koldioxid än Avtech och gör det med mer modern teknik vad som går att jämföra med ClearPath exempelvis.

Tip

Samtidigt är det två av Avtechs kunder som använder sig av både OpenAirlines och Avtech (Easyjet och Norwegian). Det tyder på att det finns plats för båda att existera.

Skymetrix

Skymetrix one stop shop. Över 100 kunder. Däremot är det så mycket mer som Skymetrix erbjuder så det är ingen direkt konkurrent på så sätt. Openairlines och Avtech har mer fokus på att spara bränsle, jämfört med Skymetrix som är en full service tjänst.

En kund som vore väldigt intressant för Avtech är RyanAir. Denna kund är just nu hos Skymetrix. En gemensam kund mellan Skymetrix och Avtech är det senaste tillskottet Volaris. Det anser jag tyder på att Avtech har en konkurrenskraftig produkt inom sitt segment som har ett bra värde.

Ledning & Styrelse

Ledningen styrs främst av David Rytter som syns mycket i mediasammanhang. Han har varit aktiv i bolaget i ca 10 år och har en blygsam aktiepost på 85k aktier vilket är 0,15 procent av hela bolaget.

Styrelsen är i snitt väldigt gammal med en snittålder på 71 år, alla är äldre män. Styrelsen tillsammans äger tillsammans ca 15 procent av alla aktier, vilket är ganska bra, men det innebär också att det är ingen tydlig ägare av bolaget.

Som det går att se är det Avanza Pension som är den största ägaren.

Ledning

David Rytter

David Rytter är vd sedan 2020, innan det var han CTO på Avtech och har varit engagerad i produkten Aventus som förr var Avtechs flaggskeppsprodukt. David är född 1983 och har en masters från KTH inom Aerospace Engineering.

Från att ha läst kommunikationen som David löpande ger ut genom sina vd ord, presentationer och company updates så verkar han vara en bra person. Generellt är hans stil väldigt optimistisk och ger löpande ut kommunikation som:

“Alla aktieägare som nu väntar på konkreta positiva nyheter vill jag lugna med att det ser riktigt bra ut” — David Rytter, den 30e december 2022

Ett annat återkommande uttalande är denna:

“Om vi endast kontrakterar 500 flygplan till under det kommande året, allt annat lika”

Det vore helt galet bra för företaget att få in 500 flygplan på ett år, det är en ökning på 50 procent i flygplansstocken. Bullish uttalande!

Det klar man blir bullish när man ser en nanocap vd kommunicera att allt kommer att bli kanon i en liten obskyr del av kommunikation som inte går ut som pressmeddelanden.

Christina Zetterlund

Christina Zetterlund är CFO sedan 2020. Sjukt nog har jag inte märkt av Christina överhuvudtaget när jag har besikta Avtech. Även hon har en mycket blygsam andel aktier, totalt 17k, som är i skrivande stund värt runt 60 tkr. Inget speciellt att notera

Styrelse

Alla i styrelsen är äldre män, födda på 40-talet och har väldigt mycket erfarenhet inom en bred skara områden.

Jag anser det som en nackdel att det är en så homogen grupp som är i styrelsen.

Bo Redeborn

Bo Redeborn har är i styrelsen sedan 2014, tidigare sysslande han med Air Traffic Controller. Äger ca 1 miljon aktier, vilket är runt 0,5 procent av bolaget.

Jag har noterat att han har under vissa perioder genomfört management arbete som fakturerats till Avtech.

Christer Fehrling

Christer Fehrling är en av de största ägarna i Avtech. Jag tror han tidigare var vd för Avtech innan David tog över. Äger ca 3,6 miljoner aktier i Avtech.

Ingvar Zöögling

Ingvar verkar vass på juridik. Äger 160k aktier, inget annat speciellt. Medlem i styrelsen sedan 2008.

Jonny Olsson

Jonny äger ganska mycket aktier, ca 3,5 miljoner aktier. Han är en ingenjör som har varit medlem i styrelsen sedan 2018.

Andra nyckel personer

Hjärnan bakom ProFlight verkar vara Aleksei Degtiarev. Han har jobbat på Avtech i 5 år.

Niklas Lindfors som är key account manager på Avtech, tidigare pilot och verkar göra bra grejer. På sin linkedin verkar han lyfta fram ClearPath och Proflight. Han har tidigare varit pilot på Norwegian under en lång tid och jobbar senaste tiden med det igen.Han är kapten på Norwegian. Han jobbar deltid på Avtech.

Per Ö är en key account manager. Hans egna beskrivning av sitt jobb:

I am a former airline pilot that has flown as diverse aircraft types as Fokker-28, MD-80, Boeing767 and Airbus 321. As an engineer I worked at the JAS-project at SAAB in Linköping. My passion is to connect with people and find solutions.

At Avtech I work with sales and marketing, helping airlines find the right solutions regarding fuel saving and weather information.


Bahram Bahar har jobbat på AVtech i tre år som Technical Manager Products and Services.

Arman Gungor är en utvecklare.

Sören skog var tidigare marknadschef på Avtech.

Unit economics

Unit economics i Avtech är värdet som Avtech skapar kontra kostnaden det innebär att implementera produkten.

Warning

Detta är en servett-skiss av en icke-professionell investerare.

Avtechs produkter handlar om att spara bränsle och minska utsläppen av koldioxid. Undersökningen baserar sig på den case study som Norwegian och Avtech gjorde tillsammans med den senaste produkten ClearPath.

Enligt studien som genomförts så sparar Avtech 15 000-10 000 ton CO2.

1 ton jetbränsle motsvarar 3.16 ton CO2 enligt International Air Transport Association (IATA). 15 000 ton CO2 är motsvarande 4746 ton bränsle som sparas in. Priset per ton jetbränsle är ca 9483 SEK enligt Jet A1 Fuel.

\[Savings = 9483*4746 = 45\ MKR\]

Om det är 10 000 ton co2 är besparingarna 30 miljoner SEK. Värdet som skapas bara för Norwegian är lågt räknat då ~ 30 miljoner endast genom bränslebesparingar. Säg att testerna genomfördes med 70 flygplan (Norwegians totala flotta), vilket är 5 procent av Avtechs omsättning på 21 miljoner. 5 procent av 21 miljoner är strax över en miljon. Så av att skapa 30 miljoner i värde så fångar Avtech runt 1 miljon. Det är 3,3 procent av värdet som fångas, vilket är lite jämfört med vinsten som flygbolagen tar hem. Observerat att detta är att jämföra med om företaget inte använder någon tjänst överhuvudtaget för att optimera sina flygningar.

Tip

Poängen är att Avtech ser ut att skapa väldigt mycket värde bara baserat på hur mycket bränsle som sparas genom att använda sig av ClearPath och Aventus. Kunderna är vinnarna på att använda Avtechs tjänster.

Utsläppsrätter är något annat som kommer att vara intressant för Avtech i framtiden, då EU nu börjar fasa ut fri tillgång till utsläppsrätter för att 2026 helt sluta att ge ut utsläppsrätter. Idag kostar utsläppsrätter för 15 000 ton CO2 ca 15 MKR, vilket innebär att det finns ännu mer värde som skapas genom Avtechs produkter i framtiden än vad det är idag.

Note

Bränslebesparingarna samt att slippa betala för utsläppsrätter i framtiden talar för att allt fler flygbolag bör vara intresserad av att plocka pengarna på bordet.

European Union Emission Trading System (EU-ETS) carbon pricing in 2022 (in euros per metric ton)

Priset för utsläppsrätter har varierat över tid, men på lång sikt är de flesta överens om att det ska öka. Det är bra för Avtech.

Vallgrav

Flygindustrin är en industri som skiljer sig ganska mycket jämfört med många andra. Ett flygplan innehåller flera tusen olika delar för att tillsammans skapa en otroligt stabil och robust produkt, det handlar inte bara om att flygplanet ska flyga utan även att det ska göra det med extremt hög säkerhet. En flygplanskrasch är helt oacceptabel och får förödande konsekvenser för hela branschen. Därför är det viktigt att ha en bevisad produkt som fungerar och levererar på det som den utlovar, detta har Avtech lyckats med.

Vallgren in i flygbranschen är stor och under en 10 årsperiod har Avtech levererat värde till branschen. Konkurrenterna som är villiga att ta sig an Avtechs marknad kommer inse att det inte är en superstor marknad och inte är värd energin för jättarna (Boeing och Airbus). Generellt är branschen konservativ och tar inga stora kliv in i ny teknik.

Risker

Riskerna i Avtech kan delas upp på lång- och kort sikt.

Kort sikt

  • Svagare dollar
  • Avtech har ingen hedge mot valutor
  • Lågkonjunktur
  • Samtidigt har Avtech en nettokassa och en lätt organisation

Lång sikt

  • Nya konkurrenter
  • Gammal styrelse
  • För homogen grupp (71-79 år, äldre män)
  • Lågt insiderägande (ca 15 procent)
  • Det vore bäst om David Rytter köpte på sig aktier
  • Fler leverantörer av 10km eller högre upplösning på väderdata
  • Större spelare integrerar en kopia i Boeing/Airbus flygplan – Det som talar emot detta är storleken av marknaden, plus att ingen vill göra fysiska förändringar i sina befintliga flyg.

Triggers

  • Avtech får mer betalt för sina tjänster, genom att fånga mer av värdet som uppstår mellan kund och Avtech
  • Högre regulatoriska krav på flygbolag, pga klimatkrisen, gör Avtechs tjänster mer attraktiva
  • Southwest Airlines köper in sig i ClearPath
  • Flygtrafiken återgår till samma nivå som innan pandemin (I börjar av 2023 såg vi för första gången högre värden än 2019)
  • Om Avtech suger i sig alla 1300 flygplan som är i testning så ökar omsättningen med mer än 100 procent

Värdering

Avtech handlas till runt 30x vinsten och 9x sales på 2022 års siffror. Omsättningen under 2022 ökade med 81 procent 21,4 miljoner. Q4 2022 var lite svagare pga tappet av Lufthansas två flygbolag, Eurowings och Lufthansa Cargo. På dagens siffror ser inte Avtech särskilt billigt ut.

Skärmdump från Börsdata

Vid utgången av 2022 kommunicerade vd att det var 1300 flygplan som använder företaget tjänster, 300 flygplan var i aktiv testning och 1150 flygplan har signat upp sig för tester under året. I mars var antalet flygplan runt 1420, Med lite flax så landar Avtech med 1700 kunder i slutet av året. Det är en tillväxt på 30 procent.

Omsättningen 2023 gissar jag den blir runt 28 miljoner, där 15 miljoner är omkostnader vilket skapar en ebit på runt 13 miljoner. EV/EBIT blir då runt 13, vilket uppfattas som ett rimligt pris.

Omsättningen 2024 gissar jag att den fortsätter som 2023 och ökar med 30 procent. Omkostnaderna ökar till 20 miljoner och ebit ökar till 16,5 miljoner. Det blir en EV/EBIT på runt 9. Vad är en aktie då värd? Kastar vi på en multipel på ev/ebit 15 på 2024E så får vi ut ett godtyckligt värde på en aktie som är 4,33 SEK idag.

Nedsidan täcks av att bolaget har ganska långa kontrakt, fjäderlätt balansräkning samt en nettokassa på 15 miljoner. Jag anser bolaget hade varit värt mycket mer om ägandet hade varit starkare från ledningen och styrelse.

Sammanfattning

Avtech är ett bolag som levererar utrustning till den konservativa och säkerhetstunga flygindustrin. Produkterna är bevisade, verksamheten har en tydlig hävstång, reglatoriska medvindar, svaga insiderägare och en fin kundstock på g.

Med det sagt kommer troligen Avtech att fortsätta växa och få bättre marginaler än idag, vilket resulterar i att jag värderar en aktie till 4,3 SEK idag.

Warning

Disclaimer: Gör din egen analys. Ingen rådgivning eller rekommendation. Jag har inte anpassat detta innehåll för dig som läser detta och därför bör du fundera på hur Avtech passar in i din portfölj. Jag äger aktier i Avtech.